Een oude sok

praktijkverhaal81Vier meter vijftig?” vraag ik aan de bewuste vrouw door de telefoon. “Ja hoor, vier en een halve meter en het plafond is maar vier meter dertig, dus dat past niet”.
Ik geloof mijn oren niet, een verschil van 20 centimeter verhindert de verkoop van een leuk herenhuis.

Twee dagen eerder op een herfstige zaterdag lopen een meneer en mevrouw langs datzelfde herenhuis. Het huis staat te koop zo hadden ze gezien op internet en ze wilden eens even kijken hoe en waar het huis precies lag. De foto’s en mooie verhalen op internet, die kenden ze wel, nee ze wilden het eerst met eigen ogen zien en dus hadden ze de auto gepakt en met een thermoskan met koffie en enkele broodjes op weg gegaan. De eigenaar was net bezig de tuin van de vele bladeren te ontdoen die dit jaar vroeg en bijna geheel in één keer van de mooie eikenbomen waren gevallen.

De kijkers staan stil bij het huis en de eigenaar stopt met zijn werkzaamheden om een praatje te maken. Het klikt tussen de mensen en de eigenaar nodigt de mensen uit om de woning van binnen te bekijken. Op maandag belt de eigenaar ons kantoor met de mededeling dat de twee wel erg serieus waren en of ik contact met ze wil opnemen. Het telefoongesprek verloopt soepel en we maken een tweede bezichtigingsafspraak.

Tijdens het tweede bezoek blijkt de mevrouw een Crea Bea te zijn. “Ik maak bijna alles zelf voor in huis en het hoogtepunt zijn natuurlijk de kerstdagen. De prachtige kunstboom die ik wel twintig jaar geleden uit Canada heb gehaald is mijn pronkstuk, ik heb er zelfs mee in verschillende woonbladen en kranten gestaan. Een paar jaar hebben we open dagen georganiseerd zodat mensen de boom konden bewonderen, ja die boom dat is mijn lust en mijn leven”.De bezichtiging verloopt goed en de volgende dag brengen de mensen een bod uit op het mooie herenhuis. Na enkele gesprekken over en weer komen we tot overeenstemming en is de woning verkocht.

Een dag later belt de koopster op met de vraag hoe hoog het plafond in de woonkamer eigenlijk is. De oude prachtige herenhuizen hebben meestal hoge plafonds het geen ook weer bijdraagt aan de sfeer. “Zo rond de 4,5 meter””zeg ik tegen de vrouw. “Wilt u dat even precies voor mij opmeten?” vraagt ze. Natuurlijk doen we dat en het blijkt vier meter dertig te zijn.

En dan volgt het bewuste telefoongesprek waaruit blijkt dat de kerstboom 4,5 meter is en dus niet in de woonkamer past.

Wat nu? Zowel de kopers als verkopers zijn onthutst door dit feit. Het kan toch niet waar zijn dat de verkoop van de woning geen doorgang vindt omdat er een kerstboom op twintig centimeter na niet in past? Wij kunnen het er natuurlijk niet bij laten zitten het is te dol voor woorden, maar de koopster houdt vast aan het feit dat haar bijzondere boom in het nieuwe huis moet passen. Er volgen vele oplossingen, van het toch iets inkorten van de boom tot het verwijderen van enkele plafondplaten, maar niet een is de juiste oplossing. Tot de verkoper zich realiseert dat de vorige eigenaar een houten kluisje in de vloer van de hal had aangetroffen. Na wat zoek en voorzichtig sloopwerk vinden we het kluisje. Het is een soort houten bakje van ca. 30 cm diep waar vroeger de oude sok in werd gestopt.

De kerstkaart valt bij ons in de bus met daarop een prachtige versierde boom in een mooie hal. De twee nieuwe eigenaren staan trots naast de boom en kijken vrolijk in de camera.

december 2007
jaargang 11 nr. 8