Bart Fehse 25 jaar makelaar

Op 19 oktober 1993 werd Bart Fehse beëdigd tot NVM Makelaar door de Rechtbank in Assen. Dit jaar was het dus 25 jaar later en werd op deze dag door het bestuur van de NVM het “Makelaarsstafje” aan Bart overhandigd. Bij Bart stond deze datum natuurlijk niet meer helemaal in zijn geheugen, dus het kantoor had een verrassingsborrel voor hem georganiseerd om met vrienden, familie en zakelijke relaties het glas te heffen op dit mooie jubileum.

Het verhaal achter het makelaarsstafje

Het beroep van makelaar is al eeuwenoud. De eerste vermelding in Nederland dateert van 1284, toen de handelsstad Dordrecht de primeur had. Makelaars waren de officiële tussenpersonen op de zogeheten “stapelmarkt”, die vaak bij de haven lag. Daar werd gehandeld in allerlei roerende goederen, met name producten als textiel, hout, graan, koffie en cacao.

Ongeveer vier eeuwen geleden telde de “stapelplaats” Amsterdam circa 600 makelaars. De Amsterdamse makelaars hadden zich verenigd in een gilde. Dit makelaarsgilde hanteerde strenge normen en voor het beroepsgedrag en deelde forse boetes uit bij wangedrag. De leden moesten hun vakbekwaamheid kunnen aantonen door middel van een makelaarsstafje. Vanaf 1936 moest bij elke transactie dit stafje aan de twee partijen worden getoond. Het was een houten stafje met aan het ene uiteinde een zilveren dop
met het Amsterdamse stadswapen. Aan het andere uiteinde zat een zilveren dop met het monogram MKRS (= MaKeLaaRS). Met de zilveren stempeldoppen bezegelde de erkende makelaar ieder contract.

Het Amsterdamse gilde gaf het laatste stafje uit in 1854. Tegenwoordig is het makelaarsstafje nog een fraai teken van de waardigheid van het ambt. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) biedt het stafje aan de beëdigde leden aan, als zij van onbesproken gedrag zijn en hun zilveren jubileum vieren.